Friday, November 17, 2006

 

naar het dorp Tchirozerine

Foto's van een dag door de woestijn naar het dorp Tchirozerine (van onder naar boven..)
Volgende week donderdagochtend vroeg gaan we terug naar Tchirozerine met de zilveren hulsjes, die meegevlochten moeten worden. De producten zullen dan ter plekke afgemaakt worden, waarna ik ze mee kan nemen naar Nederland.
17 – 19.00 uur: Terug naar Agadez, eerst over een zandweg, waar de auto als een buikschuiver overheen gaat. Daarna over een geasfalteerde weg vol enorme gaten: een péage! Ergens onderweg hangt er een touw over de weg, ernaast een militair (die niet gefotografeerd wil worden: “spionage!”), stoppen en betalen.
Mohammed, Gambo, Ahmed en Aboubakar bij de auto bij vertrek uit Tchirozerine.

De vrouwen bekijken de schetsen en overleggen zeer geanimeerd over de ideeen, hoe ze het beste uitgevoerd kunnen worden, etc. Ahmed, responsable van SAA, is – bij alle vrouwengroepen – geweldig: Legt het project uit (hier spreekt men geen Frans), we verduidelijken gezamenlijk de ideeen en is duidelijk zeer gewaardeerd bij alle groepen.
Het dorp waar de vrouwen van een geselecteerde groep wonen. Er werken in totaal zo’n 4.000 vrouwen voor de cooperatie. Voor dit project is een selectie gemaakt uit de groepen en binnen deze groepen weer een selectie uit de vrouwen. Deze vrouwen zijn het meest invloedrijk, denken goed mee, staan open voor veranderingen en beheersen het ambacht goed. Zij kunnen, als de prototypen goed zijn en goed aanslaan, de andere vrouwen uit de groep instrueren.
Naar de oase van de missie – met Mohammed en Gambo, 2 animateurs van de SAA (de auto van de missie stond nog steeds in de garage, dus hebben we de auto van Gambo gebruikt om in het 120 km van Agadez gelegen Tchirozerine te komen).
Dwars door de rivierbedding! Het regent alleen in juli/augustus…
La brousse, vertaald: de wildernis; 8.00 uur: Eerst een fotocopie maken van het contract;




Comments:
Hoi Abke,
je schetst een zeer levendig beeld van jouw omgeving, die prachtige mannen en vrouwen waar je mee te doen hebt.
Ben zo benieuwd hoe jij je daar beweegt, hoe men op jou reageert...
Ik kan mij nog geen voorstelling maken van de prototypen die jij hen wilt laten maken....zilveren huisjes en colablikbodempjes meevlechten in .....
Ik kijk uit naar je terugkomst zodat je mij/ons met alle mimiek die je in huis hebt, gecombineerd met de verhalen eindeloos kunt vertellen over je belevenissen.
Ik wens je nog een machtig interessante en zeer vruchtbare week. Liefs, Marja
 
Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?