Friday, November 24, 2006

 

Tchirozerine, Indoudou en Azel

De tweede ronde langs de dorpen is van start gegaan: donderdag Tchiro, vrijdag Indoudou en Azel, zaterdag Kerboubou, zondag Igdalen…En maandag weer naar huis!

De vrouwen hebben meerdere schalen gemaakt met een donkerblauw hart, zodat we de beste kunnen uitkiezen om af te maken met een zilveren buisje waarop de naam TAVIE is geslagen. Ziet er mooi uit!
Terwijl wij verder rijden naar de tweede vrouwen groep in Azel maken de vrouwen de manden af.
De 2 onderzetters worden ter plekke afgemaakt: ook hier worden de zilveren TAVIE-buisjes ingeschoven en het vlechtwerk afgerond. De présidente van de groep, Haba Mohammed, heeft de onderzetters gemaakt ondanks haar ernstig zieke kindje. Ook deze producten zien er goed uit! De vorm van de buisje met TAVIE erin zal in de toekomst wel aangepast moeten worden aan de vorm van het product: met een kleinere radius voor de onderzetters bijvoorbeeld. De 8-vormige onderzetter kan volgens Haba de volgende keer beter iets langer gemaakt worden. Nu is de onderzetter moeilijk plat te leggen. Daar zijn proto’s voor: om de vorm uit te proberen, maar ook of het goed te maken is door de vrouwen.
De werkplek is daar waar er voldoende schaduw is:
We hebben nog tijd om de school in Tchirozerine te bezoeken. In de eerste klas zitten 63 leerlingen van 6-7 jaar.

Teruggekomen bij de eerste groep: de schalen zijn gereed. Haba Ounfa heeft de schaal met het blauwe hart gemaakt, Toubouwet Edrissa de schaal met 1 oor en Hazara Boukerit de schaal met 2 oren. De laatste 2 zijn (helemaal) niet conform tekening of zoals uitgelegd, maar ja. Zoals ze er nu uitzien kan ik er niet veel mee... goed bedenken hoe we deze ontwerpvoorstellen beter kunnen uitleggen: huishoudelijke voorwerpen (emmers ed) meenemen voor de grootte en de vorm?De volgende dag met de 4x4 van Nicole naar Indoudou en Azel. Hier zijn nog niet alle proto's klaar. Ook hier heeft men te kampen met zieke kinderen, waardoor het werk is blijven liggen. Als het goed is komen ze de grote boodschappentas zondag naar Agadez brengen... Wat een inspanningen leveren deze vrouwen!

Irzaghrate Badelé heeft de mand gemaakt met de bodem van een colablikje in het hart van de deksel.
Zeinou Boka de mand met het zilveren buisje aan de handgreep. De vormen zijn iets anders dan de tekeningen en hierdoor niet te nesten (transport!), maar zien er wel mooi uit!
Kamelen op de weg!
(Op veler verzoek) ...ook een foto van mezelf.

Comments: Post a Comment<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?